Larvedyrkning
Metoden bruges målrettet til at lede efter blodormen, da dens æg ikke kan skelnes fra tarmormens. Blodormen er en alvorlig trussel mod hestens sundhed, da den skader hestens blodkar til tarmen. Der er desværre ved studier observeret en større smitte af store blodorm end vi hidtil har antaget samt observeret ved gødningsprøver og dyrkninger.
Larvedyrkning tager ca. 14 dage og kan laves af samme gødningsknold, som der laves ægtælling på.
Larvedyrkning udføres oftest når du har en hest, der ikke trives, men bør også bruges i parasitovervågningen, så du ikke får blodormen introduceret i din hesteflok med alvorlige skader til følge.
Vores anbefalinger vedrørende ormebehandling
I foråret i perioden fra 15. marts til 30. maj, anbefaler vi at alle heste over 3 år tjekkes med en gødningsprøve for orm (tarmorm, blodorm og spolorm) og der kun behandles, hvis gødningsprøven viser en ægudskillelse på 250 EPG eller derover.
Om efteråret i perioden fra 15. august til 15. oktober, anbefaler vi, såfremt der er lavet en årlig gødningsprøve, at behandle mod de store blodorm og bændelorm.
Behandlingen skal helst foretages inden midten af oktober måned, da tarmorm om vinteren har et dvalestadie i hestens tarm (hvor ormelarverne ikke kan rammes af ormemidler).
En huskeregel er at tjekke/behandle i måneder der starter med A (april og august) + cirka en måned
Føl fra 6-8 ugers alder og ungdyr op til 4 år råder vi til at behandle med 2-3 måneders interval i græsningssæsonen og i første omgang mod spoleorm.
Dette blot som en kort gennemgang af vores tilgang til parasitbehandling. For yderligere information - ring mellem 7-9 på 86 600 940
Se også her en ormeguide af Martin Krarup fra Hestemagasinet